Iskolai projektből vállalkozás

A Circle egy iskolai projektből nőtte ki magát vállalkozássá, az oda vezető út pedig tele volt sikerekkel és csalódásokkal is. Hasznos és tanulságos lehet számodra, ha te is kézműves vállalkozásban gondolkodsz!

EGY KIS TÖRTÉNELEM

2019-ben kezdtem meg a Corvin rajziskolában a grafika szakot. Holló-Szabó Réka óráin rengeteg gyakorlati feladatot kaptunk, az egyik például a saját arculatunk megtervezése, a másik pedig az éves nagy projekt, részemről a Circle volt.

Kitaláltam egy vállalkozást, ami két teakeveréket tervez behozni a piacra, amelyek természetes alapanyagaik segítségével segítenek a reggeli készülődésben és az esti kikapcsolódásban, támogatva ezzel a ciklikus napi működésünket és az énidő rituáléjának megélését a mindennapok során. Üzenete, hogy a megfelelő szokások segítségével közelebb kerülhetünk a céljainkhoz és közben önmagunkhoz is, hogy az időnk a legnagyobb értékünk, amit tartsunk minél nagyobb becsben, töltsük hasznosan és jól, ami nem csak a produktivitást foglalja magában, hanem a minőségi kikapcsolódást, pihenést is.

NÉVVÁLASZTÁS NEKED ÉS NEKEM

Innen ered a névválasztás is, ami a körforgásra utal. Utólag úgy érzem, hogy talán nem volt a legszerencsésebb, hiszen a magyar piac számára ez eleve idegen szó, és azon belül is a nehezek közé tartozik, amit azért nem mindenki tud kiejteni. Gondolkodtam egy jódarabig a cseréjén, de őszintén semmi ötletem, és úgy vagyok vele, hogy ha a nevet lecserélem, az alapból már semmi nem marad, amibe kapaszkodni lehet.

#tanács1 Szóval az első jó tanácsom, hogy ha magyar piacon szeretnél érvényesülni, magyar nevet válassz, vagy olyan könnyű külföldit, aminek a kiejtése nem lesz kellemetlen a célközönséged számára. Ne válassz ritka kifejezést és nem feltétlenül szerencsés a külföldi szójáték sem.

Utóbbi kapcsán volt egy ötletem, a dear, mint kedves és a deer mint szarvas keverésének koncepciójára: személyes vonatkozás pedig, hogy a szarvas a kedvenc állatom, de úgy érzem magyar piacon furcsa lenne „hello deer” és társai márkanév alatt futni (más kérdés pedig, hogy valószínűleg foglalt.

#tanács2 Ne használj betűket rövidítésként. Az ESZJB lehet ‘egy szuper jó brand’, de értelmezhetetlen, bonyolult és megjegyezhetetlen lesz, betűk felcseréléséhez, rossz társításokhoz is vezethet. Ha kiad egy értelmes szót, pl. KAP (Kell A Púder), az ad némi kapaszkodót, érdemes lehet efelé menni. Ha felhasználónevet választasz a közösségi médiában, akkor tisztán értelmezhető legyen a neved. Nekem például @petraszondi_, vagy @circle.shop.hu. Ha csak a mássalhangzókat használnám, már nem lenne egyértelmű ki vagyok – az ESZJB sorsára jutna. A felhasználóneved lényege a neved, amin szeretnéd, hogy megjegyezzenek, ami szerinted jól mutat mások értesítései között.

#tanács3 Ne legyen szerves része a brand nevednek évszám. Szuper, ha meg tudod/szeretnéd jeleníteni, tudsz rá építkezni, láthatóvá teszed, mióta működik a vállalkozásod, de magában a névben használva elévül.

KONCEPCIÓ

Kis kitérő után visszatérve pedig a Circle koncepcióhoz, az alaptéma alapvetően nem áll tőlem távol. Az időmanagement már nagyon régóta az életem része volt, úgyhogy adta magát, hogy belefoglaljam a szenvedélyemet ebbe a projektbe.

Amikor a kedves, mindenben támogató barátom meghallotta a sztorit, azt mondta, hogy ezt szupi lenne megvalósítani, úgyhogy elkezdtünk nézelődni, milyen lehetőségeink vannak, onnantól pedig közös a projektünk lett. Természetesen a teák elkészíttetésében is rengeteg falba ütköztünk, kicsiként, indulóként, viszonylag alacsony budgettel elég nehéz volt kivitelezőpartnert találni.

Így néztek ki a mi kis teácskáink

circle teacsomag

EGYET ELŐRE, KETTŐT HÁTRA

Tovább gondolva az egész vállalkozásötletet, elkezdtünk újabb termékkategóriákat behozni, ötvözve a grafikai és illusztrációs vonatkozásomat, megszülettek az első tervezők, ami igazából elég nagy sikert aratott, nagyobbat, mint a teák, ami őszintén meglepett mindkettőnket, hiszen elég sok magyar tervező kínál szebbnél szebb kivitelű darabokat. Ekkor fogalmazódott meg az, hogy a formátumnak különlegesnek kell lennie, valahogyan másnak és őszintén szólva ez lett a mi termékeink erőssége.

Természetesen a papírtermékekre is csak nagyon hosszú idő alatt sikerült kivitelezőpartnert találni, és kizárólag egy adag tervezőt sikerült legyártatni velük, ami szűk egy hónapig tartott ki (és rengeteg formátum béli lemondással járt, ami ugyebár az első pillanattól fontos volt). A nyomdai nehézségeket az jelentette, hogy környezetbarát papírban és viszonylag kis darabszámban gondolkodtunk, ráadásul mindezt elérhető áron szerettük volna kínálni és ez sok esetben ez a három tényező nem találkozott a nyomda által biztosítható feltételekkel.

Ezek után álltam rá a kézműves technikákra, a minőségből viszont nem akartunk engedni, úgyhogy Anyukám folyamatos segítséget biztosít. Azóta, bár eleinte átmeneti megoldásként gondoltam rá, az itthoni műhely fejlesztésén van a legnagyobb hangsúly.

MITŐL KÜLÖNLEGES?

A különleges szót rengeteget használom a márkakommunikációban. Persze nem takar nagyon extra dolgokat, de szerintem ez a szó foglalja össze legjobban a márkaértékeket és talán egy kicsit azt is, hogy nem csak basic jegyzettömbökben és egyszerű füzetekben gondolkodunk.

  • most már Anyukám is a csapat szerves része, minden előállított termékben benne van a keze munkája. Exnyomdászként elég szuperek a meglátásai, remekül ellensúlyozza a néha elborultan nagyszerű ötleteimet a szakértelme.
  • képesek vagyunk jó minőségben nyomtatni és fóliázással (nem laminálással) tartóssá, időtállóvá tenni a termékeket
  • spirálkötéssel, ragasztással és hamarosan kötéssel is készülnek naplók, tervezők
  • nagy hangsúlyt fektetünk a különleges megoldásokra és részletekre, az egyedi megjelenésre
  • és persze az apró hibák, pontatlanságok, amik a kézművességből adódnak

Neked mik a különlegességeid?

HA KÉZMŰVES VÁLLALKOZÁSBAN GONDOLKODSZ…

Képzeld, még grafikusként is, a saját vállalkozásomban rengeteg arculattervezési hibába csúsztam bele. Ennek főként az az oka, hogy saját magamnak tervezni mindig extrán nehéz feladat és sokáig azt se tudtam, hogy igazából mit akarok kihozni ebből az egészből, ami nem túl szerencsés, de nem is hatalmas hiba. Folyamatosan alakulunk és alakítunk, bővülünk, fejlődünk, újratervezünk, alkalmazkodunk.

Emiatt fontos, hogy jó legyen a grafikai alap, hogy azonos ütemben fejlődni tudjon velünk. Egy jól bővíthető, márkaazonos színpaletta, a hierarchikus tipográfiai rendszer, 3-4 ikon és egy megfelelően variálható logó (~ 4-9 verzióban) önmagában jó alapot szolgáltat, remekül lekövetheti, ha változtatni szeretnél a tematikádon és valamilyen szinten a megjelenéseden.

Éppen ezért azt javaslom, hogy a pontos vállalkozás koncepció, termékstratégia kidolgozása után arra is gondolj, hogy

  • Milyen érzéseket, milyen üzenetet szeretnél átadni a vállalkozásoddal, a termékeiddel?
  • Ki a közönséged, ki a közösséged?
  • Milyen felületeken fog megjelenni az arculatod? – például csomagoláson, köszönőkártyán, közösségi felületeken.
  • Tervezel-e vásározni, vagy milyen terjeszkedési lehetőségeket látsz a vállalkozásodban hosszútávon? – például szóba jöhetnek-e designer boltok?
  • Milyen típusú tartalmakkal szeretnél szerepelni a közösségi médiában? Nem csak maga a platform számít, azt is érdemes átgondolnod, hogy milyen vizuális tartalmat szeretnél közzé tenni ott, fotókat, szövegeket/idézeteket? Mind-mind más szempontokat visz az arculattervezésbe,.

Ha átgondoltad ezeket a kérdéseket, szívesen segítek a válaszaid alapján elindulni a vállalkozásod vizuális fejlesztésében.