Bizalomépítés az arculattervezésen keresztül

Nézzük meg, mitől jó egy grafika, és miért van bizalomépítő hatással a célközönségedre az igényes megjelenésed. Miért gondolunk jobbnak egy terméket csupán a szép csomagolás miatt és miért szavazunk bizalmat valakinek, aki nem csak arra figyel, hogy mit mond, hanem arra is, hogy hogyan jeleníti meg a mondanivalóját?

Jó kis felvetés, nem? Szép kerek téma lesz, ez az egyik kedvencem igazából.

FELSZÍNESSÉG LENNE?

Elsőre annak tűnhet, de az igazság az, hogy akárhogy is hangzik ez, ösztönösen vágyunk a szépre, szeretjük, ha egy felület megragadja a tekintetünk és szeretjük, ha valami egyszerűen szép. A szépséghez pedig rengeteg pozitív tulajdonságot társítunk, aminek megvan az előnye és a hátránya is, viszont egyszerűen így működünk. Hajlamosak vagyunk szép embereket szimpatikusnak látni, a szép borítója alapján ítélni a könyvet és csomagolás alapján eldönteni, melyik termék jó vagy kevésbé jó. Gyakran a külső valóban árulkodik is a belső tartalomról, hiszen egy belül igénytelen könyv miért kapna szép borítót és egy alsópolcos olcsó tészta miért foglalkozna kiemelten a csomagolás kérdésével?

Fontos viszont, hogy a szépség mindenki számára mást jelent, egyénenként, társadalmilag és adott történelmi korban is.

MEGJELENÉS ÉS ÉRTÉK

Bonyolítja a felvetést, hogy például egy témájában profi nem vizuális szakember feleslegesnek érezheti, hogy foglalkozzon a külsővel, amikor az igazi érték belülről fakad. Szakmailag sikeres, a weboldala pedig akármilyen szarul is néz ki, látogatókat vonz és pénzt termel. Van, aki számára a funkció ellátása az egyedüli lényeges dolog, és vitathatatlanul mellettük szól, hogy a funkció köszöni, remekül megvan design nélkül, de a design funkció nélkül tényleg csak egy felületes semmi.

Egy szép prezentáció nem befolyásolja az átadott érték minőségét, de sokkal jobb benyomást kelt az emberekben egy értékes és szép prezentáció, mint egy értékes, de csúnyán összerakott, vagy egy értéktelen, de szép.

Viszont hiába egyformán kompetens két személy, annak fogjuk elhinni, hogy profi, akiről ez a megjelenésében (legyen szó öltözékről, videókról, grafikai megjelenésről, prezentációról) is tükröződik.

Szerintem egyensúlyra van szükség és arra, hogy se a designt se a funkcionalitást ne áldozzuk fel egymás oltárán. Ez a két komponens tökéletesen kiegészítheti egymást, és ezeknek a metszéspontjában található lényegében a grafikai tervezés.

A MIÉRTEM

Ezt nem csak azért írom, mert a saját malmomra szeretném hajtani a vizet, hogy mindig fussa nyuszinasira és legutolsó sorban én se haljak éhen. Szeretnék értéket vinni a világba a tervezés útján, ami támogatja a sikered, elkápráztatja a célközönséged és amitől a világ simán csak szebb hellyé változik. Grafikusként formálhatom a világot, egy kis szeletének megjelenéséről én dönthetek, én alakíthatom.

Ezért készítem a legtöbb mintám, illusztrációm és ezért gondolom, hogy ha annyi pénzem lenne, hogy nem kéne dolgoznom, akkor is ugyanezt csinálnám.

A MIÉRTED

Biztos vagyok benne, hogy neked is van egy pont ugyanilyen erős miérted, ami segít a mindennapok során. A tervezéskor ezt a miértet és üzenetet tesszük láthatóvá, és a célközönséged számára könnyen azonosíthatóvá.

BIZALOM

Limitált számú lehetőséged van bizalmat ébreszteni azokban az emberekben, akik valamilyen felületen találkoznak veled és a vállalkozásoddal. Ha a nevedet, arcodat adod, személyesen és nyitottan tudsz kommunikálni, az rögtön egy jó pont. Fontos tisztáznod magadban, mi lehet az első felület, ahol találkoznak veled, ott milyen képet tudsz kialakítani a vállalkozásodról? Mit láthatnak belőled a weboldaladon, az instán? Mennyire emberközeli, és mennyire márka- vagy épp önazonos a kommunikációd? Mit sugall a design? A megfelelő logót, színeket, és a megfelelő betűtípusokat használod, hogy átadd az üzenetedet? Harmonizál a megjelenésed az árképzéseddel? Tehát összességében, egységes az arculatod egésze?

Fektess minél nagyobb hangsúlyt az őszinte, tiszta kommunikációra, az igényes vizuális megjelenésre és az egyértelműségre, instrukciókra, akár azzal kapcsolatosan is, hogy mit vársz el attól, aki éppen a weboldaladat, instaprofilodat, hirdetésedet nézi. Vezesd el a termékedig, adj ízelítőt belőle. Ne árulj zsákbamacskát (kivéve valamilyen szinten akkor, ha mistery boxokra építkezel).

A bizalmat rendkívül nehéz elnyerni és nagyon könnyű elveszteni.

A BIZALOMÉPÍTŐ MEGJELENÉS TITKA

Arculattervezés

Az arculat azoknak a vizuális elemeknek az összessége, amik az egységes, könnyedén beazonosítható megjelenésért felelnek, az összes létező felületen, ahol a vállalkozásod megjelenik online és offline is. Ugyanarra a vizuális alapra épül a névjegykártya és egy óriásplakát is, csupán a léptékek változnak.

Az arculat kisebb egységekből épül fel:

 • logóverziókból (elsődleges, másodlagos, vízjel – tehát minimum 3 verzió készöl)
 • tipográfia rendszerből (címsorok, kiemelt szöveg, idézet, törzsszöveg meghatározás)
 • színpaletta elsődleges és másodlagos színekkel
 • ikonok, amik a szolgáltatásaid, a termékeid vagy azok terméktulajdonságait esetleg a márkaértékeket jelölik
 • brand fotók, vagy olyan stock fotók, amik márkaazonosak és az ezek egységességéért felelős presetek
 • és bár nem szerves része, de mindenképpen hasznos egy minta is, amivel máris lehet színesíteni a megjelenést

Végül pedig jöhetnek ezek ötvözetei, amiből összeáll például a névjegykártya, az email aláírás, egy márkabemutató vagy kampány prospektus, online katalógus, közösségi média bejegyzés vagy hirdetés.

A jó arculat titka pedig, hogy

 • kitűnik a sorból, látható, megjegyezhető, bizalmat sugároz
 • jól variálható, ugyanakkor következetes. Engedi az izgalmas, változatos megoldásokat, nem lesz unalmas a feeded és lapos a megjelenésed, ha a lefektetett arculati szabályok szerint készül egy újabb grafika – mert ezek a szabályok engedik a variációs lehetőségeket. A szabályok értünk vannak és csupán azért, hogy az első pontban felsoroltak teljesüljenek.
 • márkaazonos, összhangban van az üzeneteddel és a kommunikációddal is
 • nem utolsó sorban pedig a célközönségnek készül, megragadja a figyelmüket és segíti az elköteleződésüket a vállalkozásod mellett

Webdesign és webshop

Fontos még a végén beszélnem az online megjelenés koronájáról, a weboldalról. Legyen szó egyszerű egyoldalas weboldalról, több funkciós bemutatkozó oldalról vagy webshopról, minden esetben bizalmat kell ébresztenie a látogatóban.

Rengeteg kamu oldal van, és az emberek bizalmatlansága nem alaptalan. Ha szeretnéd elnyerni az emberek bizalmát, ezekre figyelj a weben:

 • bemutatkozás. Ha el szeretnél valamit adni, fontos, hogy tudják, ki vagy, milyen kompetenciáid vannak és mire számíthatnak tőled
 • legyél GDPR kompatibilis, legyen ÁSZF-ed és pontosan tájékoztasd az embereket, milyen jogaik és lehetőségeik vannak, valamint mi történik, mire számíthatnak, ha kitöltik a kapcsolatfelvételi űrlapot, vagy leadnak egy rendelést. Ó, és extra tipp: inkább írd le 10x, mint egyszer sem.
 • legyen meg az SSL tanúsítványod
 • legyen helyes, amit írsz. Oké, itt picit meglapulok, nem vagyok profi szövegíró és tudom, hogy néha lemarad 1-2 vessző. Viszont alapjaiban nagyon figyelek az elütések minimalizálására és a tiszta fogalmazásra. Persze az apróbb hibák emberivé tesznek, a weboldaladon azért érdemes körültekintőnek és extrafigyelmesnek lenned
 • biztosíts utánvétes lehetőséget, főleg, ha nem raktárkészletről dolgozol. Tudom, tudom, ez rengeteg kockázatot rejt magában, de az igazság az, hogy sok esetben nincs mitől félni. Ha az utánvétet külön díjhoz kötöd (ahogy a futárszolgálatok), kevesebb lesz a visszaélés.
 • fizetési rendszer. Magyarországon a Barion, az OTP és a CIB bank rendszerei a legelterjedtebbek, amik átirányítanak egy külön fizetési oldalra, ezeket a bankokat mindenki ismeri, illetve a Barion is eléggé népszerű rendszer. Ezekkel szemben kevésbé biztonságos egy magyar átlagfelhasználó számára a Stripe vagy Borgun, amik esetében a fizetési oldalon kell megadnod a kártyaadataid.
 • legyen email rendszered, vásárlás után legyen tájékoztatva a vásárlód, hogy a rendelése megérkezett. Ne hagyd kétségek között.

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a maratoni cikket és nagyon remélem, hogy sikerült valami hasznosat találnod benne.
Hogyha valamit kihagytam, kiegészítenéd valamelyik listát, bátran oszd meg velem a véleményed emailben vagy instagramon!

Csodaszép napot neked!

Petra